Впродължение на много години Апофис (известен още като Богът на хаоса

...
Впродължение на много години Апофис (известен още като Богът на хаоса
Коментари Харесай

Актуализираха вероятността астероидът „Богът на хаоса“ да удари Земята

Впродължение на доста години Апофис (известен още като " Богът на хаоса " и с краткотрайното си обозначение 2004 MN4-бел.ред.) е считан за най-опасния прочут метеорит. Астрономите пресметнаха, че има дребен късмет да удари планетата ни през 2029 година или, в случай че не успее, през 2036 година По-прецизните наблюдения на орбитата му през годините демонстрираха, че в действителност той ще се приближи до Земята на цели 40 000 км през 2029 година, само че сигурно ще ни пропусне - стига натурален конфликт сред Апофис и различен преминаващ обект да не промени орбитата му. Сега астрономите са пресметнали какъв е този риск.

Тези, които се интересуват от метеоритите, би трябвало да знаят, че 335-метров обект като Апофис няма да ни изпрати по пътя на динозаврите. Той обаче би основал големи опустошения и заради тази причина учените остават нащрек и любопитни за опциите. На 13 април 2029 година (да, петък, 13-ти) Апофис ще се приближи единствено на 37 399 километра (23 240 мили) от Земята. Малко бутане от различен обект сред в този момент и тогава може да сътвори огромно отклоняване в бъдеще. В края на краищата, когато задачата DART на НАСА пренасочи метеорита Диморфос, тя показва тъкмо това (както и изцяло промени формата му).  



" Като се има поради какъв брой близо ще премине Апофис до Земята, съществува вероятен риск отклоняване от сегашната му траектория да приближи Апофис до конфликта с нас ", споделя в изказване съавторът Бенджамин Хаят , студент в университета Ватерло.

" Хипотетично различен метеорит, който се сблъсква с Апофис, може да провокира такова отклоняване, което ни стимулира да проучим този сюжет, колкото и малко евентуален да е той. "

За да създадат проучването, Хаят и водещият създател професор Пол Уигерт от Западния университет пресмятат траекторията на 1,3 милиона известни метеорита в Слънчевата система. Те преглеждат по какъв начин тези галактически скали ще се движат през идващите няколко години, с цел да видят дали някоя от тях може да се приближи прекомерно покрай Апофис и дали в случай че това стане, Апофис ще бъде изпратен на по-опасен курс. За благополучие, резултатите демонстрират, че вероятността това да се случи е нулева.

NEWS
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР